loader

Kronen en bruggen


Kronen

Een kroon kan voor verschillende problemen een oplossing zijn.

Meestal word een kroon gemaakt voor stevigheid van een tand of kies. Als een tand of kies een wortelkanaalbehandeling heeft gehad word deze zwakker en is de kans op afbreken groter. Ook als er een grote vulling in de tand of kies zit word deze zwakker. Hierom word er vaak voor gekozen om er een kroon op te maken. Een kroon kan niet afbreken. En zorgt voor stevigheid van het element.

Soms word het ook gedaan voor esthetiek. Vind u uw voortanden niet mooi of is er een kies helemaal verkleurd? Dan is het ook een mogelijkheid om hier een kroon op te zetten. Het word dan gedaan voor de esthetiek.

De behandeling voor een kroon is niet heel ingewikkeld. U komt 2 keer naar de praktijk. Bij de eerste afspraak word de tand of kies geprepareerd. Dit houd in dat het omslepen word er word dus en stukje van de tand of kies weg gehaald waarop de kroon uiteindelijk op komt te staan. Als dit is gebeurd worden er een aantal afdrukken gemaakt zodat de tandtechnieker precies weet welke vorm de kroon moet worden. Hierna krijgt u voor de tussentijd een noodkroon. Na 2 weken kunt u terug komen zodat de definitieve kroon erop gezet kan worden.

Bruggen

Een brug word meestal aangeraden als er een tand of kies mist en de buurelementen ook niet meer heel stevig zijn. Een brug is een aantal elementen aan elkaar vast. Je ziet niet dat het aan elkaar vast zit vanaf de buitenkant.

De behandeling voor een brug is bijna hetzelfde als een kroon. Bij een brug worden er alleen wat meer elementen gebruikt. Dit kan verschillen maar meestal worden er 2 gebruikt. Wat er tussenin zit zijn de dummy’s. Hier zit niks meer onder. Net als bij de kroon zijn er 2 afspraken nodig. De eerste afspraak word de brug geprepareerd. En krijgt u een noodbrug of 2 noodkronen. De tweede afspraak word de brug geplaatst. De brug word als een soort kapjes over de tanden gezet. Zo lijkt het alsof er weer een hele rij tanden zit.


Delen: